top of page

Kan tungebenet påvirke hestens bevægelse?

Tungebenet - Hyoidenum

Tungebenet er så lille en del af hesten, at det ofte en del af hesten som bliver overset når man leder efter eventuelle problemer.

Men kan hestens tungeben egentlig have betydning for hestens bevægelsesapparat?

Svaret er JA!

Hestens tungeben har rigtig mange forbindelser rundt i hestens krop. Heriblandt kan der nævnes en stærk forbindelse til hestens kæbeled. Herudover har tungebenet 2 muskler som hæfter ned på brystbenet (Sternum) og skulderblad (Scapula).

Det er blot 3 af de store områder som et tungeben kan være med til at påvirke.

Lad os kigge lidt nærmere på de forskellige områder og hvordan tungebenet på hesten egentlig kan komme ind og påvirke de forskellige områder i sammenhæng med hestens bevægelse.


Tungebenet i forbindelse med kæbeleddet (TMJ-temporomandibula joint):


I forbindelse med kæbeleddet har vi hestens tænder. Så er der problemer med hestens tænder, det kan være en dårlig tand, at det er længe siden tænderne, er blevet ordnet eller noget helt tredje, så kan dette skabe problemer i hestens kæbe og dermed kæbeled.


Får hesten problemer i sit kæbeled, kan dette påvirke op i hestens nakke og på den måde skabe en kædereaktion ud i resten af kroppen.

I hestens kæbeled ligger en kæmpestor del af hestens balance center, og en låsning eller begrænsning i dette område kan derfor have en kæmpe betydning for hestens bevægelse og evne til at styre sin balance.

Da kæbeleddet har en meget direkte forbindelse til tungebenet, så vil en ubalance i kæbeleddet altså kunne gå ind og påvirke tungebenet. Hvis sådan en påvirkning af tungebenet opstår, vil der ske en påvirkning af de muskler som hæfter direkte på tungebenet:

- Omohyoid

- Sternohyoid

- Longissimus Capitis


Tungebenet i forbindelse med brystbenet (Sternum) og skulderen (Scapula):

De førnævnte muskler som hæfter direkte fra tungebenet:

- Omohyoid

- Sternohyoid

- Longissimus Capitis


Hæfter videre i hestens krop, hvilket er det der gør at tungebenet kan have så stor betydning for hestens bevægelse.


Omohyoid

Omohyoid er en ret interessant muskel i forbindelse med denne sammenhæng. Denne muskel forbinder nemlig tungebenet, tungen og skulderen. Den sidder på bindevævet (Fascia) på indersiden af skulderen lige omkring skulderledet og op ved tungen og sætter sig fast på tungebenet. Herudover har den også forbindelse til hestens første halshvirvel C1 (Atlas).


Sternohyoid

Sternohyoid har direkte forbindelse til brystbenet (Sternum). Hestens brystben har forbindelse med rigtig mange muskler igennem hele hestens krop.

En spænding i denne muskel kan være med til at låse brystbenet, som dermed vil gå ind og påvirke alle da andre muskler som har en relation hertil.

Nogle af de relationer til musklerne som brystbenet har, går hele vejen ned til hesten bækken (Pelvis). Men det går igen også op i skulderen.


Konklusion

Vi kan konkludere at tungebenet spiller en større rolle end mange forventer i hestens krop. De mange relationer herunder til:

- Kæbeleddet

- Nakken

- Skulder

- Brystben

- Mm.

Gør at der kan skabes mange større problemer i hestens krop. Hvis restriktionerne i de overnævnte relationer bliver tilstrækkeligt belastede kan det som et eksempel lave et kæmpe træk i muskulaturen omkring skulderen.

Dette træk kan medføre en låsning og derfor i nogle tilfælde vise sig som en halt hed eller taktfejl hos hesten.


Ligeledes hvis Sternohyoid påvirkes tilstrækkeligt kan dette ”trække” hesten frem på for parten og gøre at det er svært for hesten at lægge energien om i bagparten.

Hvis ikke vi kan få den ønskede energi bagfra, så er resultatet en hest som ikke kan give dig den korrekte og ønskede bæring.


Dette er blot nogle få af de problematikker der kan opstå ved problemer med hestens tungeben, hele hestens anatomi hænger sammen og danner derfor en stor kædeforbindelse.


Så JA! Tungebenet har en kæmpestor indflydelse på hestens bevægelsesapparat og derfor et af de vigtige områder jeg kigger på når jeg er ude og arbejde med hestene i min Fysiurgiske Hesteterapi.



87 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Hvorfor Fysiurgisk Hesteterapeut?

Drømmen har altid været at blive dyrlæge. Men jeg har aldrig rigtig været god til at gå i skole. Det var ikke fordi jeg ikke kunne finde ud af fagene (selvfølgelig er noget lettere end andet), men det

Post: Blog2_Post
bottom of page