top of page
Søg
  • Forfatters billedeBrandenhoff Hesteterapi

Det berømte SI-led

Det berømte SI-led

I hesteverdenen sker der hele tiden nye ting, og vi får hele tiden ny viden. De sidste par år, har et af de helt store emner som vi hører meget om i hesteverdenen, været det berømte SI-led.

Men hvad er et SI-led? Hvad består det af og hvilken betydning kan det have for hesten og dens brug?

SI-led står for: Sacroiliac leddet.

Leddet dannes mellem hestens korsben og

bækken. Der er 2 SI-led, et på hver side af hesten. Det er 2 flade led som er holdt sammen med bindevæv og kraftige senestrukturer.


Det er et led som lider under, at det har meget begrænset bevægelighed. Når vi rider hesten korrekt og får den til at kippe i bækkenet under ridning, så øger vi bevægeligheden omkring SI-leddet en lille smule. Derfor giver det super god mening, at heste med problemer med SI-leddet især kan have problemer med galoppen, de kan også være modvillige når vi kræver at hesten samler sig. Grunden til at SI-leddet kan skabe disse problemer er fordi vi øger bevægeligheden i de overnævnte situationer, og når vi øger bevægelighed, så tager vi også noget stabilitet væk fra hesten.

Der findes mange symptomer på at hesten kan have problemer med sit SI-led. Blandt andet;

- Taber det ene bagben

- Går på forparten

- Stiver sig i ryggen

- Bliver hård i munden

- Krydsgalop eller svært ved changementer

- Svinger bagben ud til den ene side i springning

- Er skiftevis halt

- Svært ved at sætte muskulatur

- Pludselig begynder at se spøgelser

Dette er blot få af de symptomer der kan være i forbindelse med SI-leddet. Men ligeledes kan hesten godt have overstående symptomer og der så er noget helt andet galt.

SI-ledet er i et meget afgørende område for hesten, og har forbindelser mange steder hen i hestens krop. Derfor er det også ekstremt vigtigt at man kigger på hele hesten frem for kun at kigge kun på en del. F.eks. med SI-leddet.

Hvis man kun retter SI-leddet og ikke kigger på helheden i hesten, er der stor risiko for at problemerne kommer tilbage, eller at der opstår nye problemer.

Hvis du oplever at din hest har nogle af overstående problemer eller symptomer, eller anden form for ændret adfærd, er det vigtigt at få gjort noget ved det så hurtigt som muligt.

169 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Drømmen har altid været at blive dyrlæge. Men jeg har aldrig rigtig været god til at gå i skole. Det var ikke fordi jeg ikke kunne finde ud af fagene (selvfølgelig er noget lettere end andet), men det

Post: Blog2_Post
bottom of page